Znate li ko na ovoj slici ima prednost? Ovo saobraćajno pravilo povađalo je auto škole i sud

Znate li ko na ovoj slici ima prednost? Ovo saobraćajno pravilo povađalo je auto škole i sud

U saobraćajnim pravilima postoji više aspekata koje treba razmotriti kako bi se tačno odredila prednost u raskrsnicama sa znakovima STOP i “ustupanje prolaza” (trougao). Pitanje ko ima prednost – crveni automobil koji ide pravo i ima znak STOP ili beli automobil koji skreće i ima znak trougla – izazvalo je podijeljena mišljenja među vozačima i stručnjacima, što je vrlo zanimljivo i ukazuje na složenost ovog pitanja.

 

Objašnjenje prema sudskom vještaku:

Prema sudskom vještaku Goranu Husinecu, bijeli automobil ima prednost. Crveni automobil, koji ima znak STOP, mora zaustaviti svoje vozilo na toj tački i propustiti sve druge učesnike u raskrsnici, pa tako i beli automobil, iako beli automobil skreće. Husinec ističe da pravilo o zadržavanju pravca (gdje vozilo koje ide pravo ima prednost) u ovom slučaju ne važi, jer crveni vozač mora ispoštovati znak STOP i propustiti sve druge učesnike u raskrsnici.

Objašnjenje prema autoškolama:

S druge strane, instruktori iz autoškola imaju drugačije tumačenje. Prema njima, crveni automobil mora stati na znaku STOP, ali samo da bi propustio vozila koja dolaze sa puta koji ima prednost prolaza (glavni put). Međutim, beli automobil, koji skreće i ima znak trougla, nema prednost u odnosu na crveni automobil, jer nije na putu sa prvenstvom prolaza. Dakle, prema ovom tumačenju, crveni automobil bi imao prednost nakon što stane na znaku STOP, pod uvjetom da ne dolaze vozila sa glavnog puta.

Suština problema:

Različita tumačenja pokazuju da postoji nerazumijevanje osnovnog saobraćajnog pravila i razlika u interpretaciji znakova. Znak STOP znači da vozač mora potpuno stati i provjeriti situaciju, dok znak trougla označava da vozač mora usporiti i ustupiti prolaz ako dolazi vozilo s pravom prvenstva. U svakom slučaju, oba vozača moraju biti oprezna i paziti jedan na drugoga, posebno u ovakvim situacijama koje mogu izazvati konfuziju.