AKO NE ZNATE SKINUTI ZUJALICU SA ODJEĆE: Ovaj savjet će vam pomoći

Ako vam se ikada dogodilo da ste se iz trgovine vratili sa zaštitnom kopčom ( zujalicom) na odjeći ili ste naručili odjeću preko interneta, a magnet je ostao na njoj. Možda vam može pomoć ovaj trik.

Kako ne bi morali ići natrag u trgovinu ili se žaliti na proizvod kupljen putem interneta pogledajte video u kojem se vidi na koji način uz pomoć dvije viljuške možete uspješno ukloniti zujalicu s odjeće.

Ovaj se problem rijetko može dogoditi, ali za sve postoji prvi put.

VIDEO:

BONUS:

U posljednjih nekoliko godina radno sposobni u sve većem broju odlaze iz Bosne i Hercegovine. Neslužbeni podaci pokazuju kako BiH nedostaje 30 hiljada radnika, a u jeku turističke sezone taj problem još je izraženiji.

Procjene su da će u idućih pet godina naša zemlja morati uvesti 150 hiljada radnika iz inozemstva. Desetljeće je od jula 2013., kad je krenuo novi, veliki egzodus iz BiH. Mnogi koji su imali dokumente Hrvatske, odnosno Europske unije, krenuli su putem Europe vidjeti što se nudi na tržištu rada, povlačeći u međuvremenu sa sobom porodice. Ubrzo nakon toga više nisu odlazili samo oni s dokumentima EU-a već je zbog raznih europskih olakšica počeo pravi egzodus.

Tačni podaci koliko je mladih napustilo Bosnu i Hercegovinu ne postoje, ali prema istraživanjima, svaki drugi mladi čovjek koji je ostao u zemlji želi otići. Nezadovoljstvo kvalitetom života glavni je pokretač interesa mladih za odlazak u inozemstvo, piše Večernji.ba.

Slike kofera i autobusa punih mladih ljudi koji u ruci drže jednosmjernu kartu postale su svakodnevica. I dok su potrebe Njemačke, države u koju najviše odlaze radnici iz BiH, za radnom snagom velike, ovdašnje vlasti nemaju strategiju kako zaustaviti odlazak ljudi. Ne čudi što iseljena generacija postaje zajednički nazivnik za sve više životnih priča građana BiH. Broj stranih radnika u Hrvatskoj već godinama se povećava, a u izvještajima o broju izdanih radnih dozvola jasno se razaznaju i sezonska obilježja.

MUP-ovi najnoviji podaci pokazuju da je do početka ovog mjeseca ukupno izdano 108.116 dozvola za boravak i rad stranih državljana, od čega u posljednja tri mjeseca 53.524. Za one iz BiH od početka godine više od 25.200. Posljednjih godina poslodavci iz raznih država dolaze u BiH u potrazi za radnom snagom, ali i objavljuju konkurse za posao posredstvom raznih agencija. Od ukupnog broja oglasa, u prvoj polovini 2023. godine, 7% oglasa je s inozemnom lokacijom.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, broj oglasa s inozemnom lokacijom nešto je manji (-2%), međutim, unatoč manjoj ponudi poslova u inozemstvu, podaci su pokazali da je broj prijava na ove oglase veći u odnosu na prošlu godinu, stoga možemo zaključiti da tražitelji posla iz BiH imaju povećan interes za poslove u inozemstvu.

Za rad u inozemstvu u ovoj godini najviše su traženi profili radnika iz kategorija ugostiteljstva i turizma, elektrotehnike – strojarstva, prometa – skladištenja i logistike, zanatskih usluga, komercijale – prodaje. Najveća promjena od prošle godine je rast potražnje za radnicima u kategoriji prometa, skladištenja i logistike te pad potražnje za radnicima u IT sektoru.

Kada su u pitanju države koje traže naše radnike, i dalje su najzastupljenije Hrvatska, Njemačka, Slovenija, Srbija, UAE, Austrija, Crna Gora te Kuvajt. U odnosu na prethodnu godinu, Hrvatska, Njemačka i UAE su zemlje u kojima je porasla potražnja za radnicima iz BiH u ovoj godini.