AKO PIJETE KAFU S MLIJEKOM – EVO ŠTA SE DESI VAŠEM TIJELU: Dr Perišić otkriva 1 važnu činjenicu

Preporučena količina kafe koju treba da popijete tokom dana je dve velike šolje ili 4 male. Odavno je poznato da glavni sastojak kafe, kofein, izaziva ovisnost, pa ljudi koji ga prestanu piti doživljavaju efekat “povlačenja”, koji se manifestuje kroz glavobolje, umor, pa čak i neki oblik depresije.

Međutim, kafa ima i veoma pozitivne efekte na organizam. Odličan je diuretik , pa je uz njega potrebno piti vodu. Takođe ima odlična antioksidativna svojstva .

Međutim, kravlje mlijeko, uz bijelo brašno, bijeli šećer i so, sve više dobija status ozloglašene namirnice, iako je teško zamisliti život bez njega. Međutim, različita istraživanja sve više pokazuju da su mliječni proizvodi sa laktozom “krivac” za želučane probleme.

foto: Shutterstock

– Negde oko 15 do 17 odsto Srba je netolerantno na laktozu, to je veliki procenat. Grci su, na primjer, često netolerantni na laktozu, feta je kisela i jako prekuvana, tako da nema puno laktoze. Mogu koristiti fetu, ali ne i druge bijele sireve. Ako smo netolerantni na laktozu, ako imamo nizak nivo enzima laktoze, između 8 i 12 sati javlja se bol, nadimanje, podrigivanje, dijareja. Ako je nema, tolerantni smo na laktozu – kaže dr Vojislav Perišić, gastroenterolog TV Prva.

Postoji i teorija da odraslima mlijeko uopće nije potrebno.

– Pitao sam profesora iz Šefilda, da li nam uopšte treba mleko kada odrastemo? Znaš šta mi je rekao? Jeftino je i svuda, jedite meso i masnoće i bićete zdravi. Ne treba ti mleko. Mlijeko je kapital do 12. mjeseca života, ali ne nakon toga. Jeftin je i sadrži kalcijum. To je filozofija mlijeka – objasnio je dr Perišić.

U narodu postoji vjerovanje da nije dobro miješati kafu sa mlijekom, jer izaziva želučane tegobe.

– Ne slažem se, podržavam mešanje, to je samo uslovljavanje ukusa kafe. Pijem instant kafu sa mlekom, imam 75 godina, ništa mi ne nedostaje. Dakle, kafa i mleko mogu da idu zajedno – kaže dr Perišić i objašnjava koje je mleko bolje.

– Samo magarac, koji je najskuplji, ne pravi probleme, ali ima jak miris. Muka je to piti čak i kao odrasla osoba, zamislite da natjerate dijete da to popije.

Nema dokaza da je ova kombinacija loša. Kafa, kada joj se doda mlijeko, gubi malo svojih antioksidativnih svojstava, što je jedna od velikih prednosti ovog crnog napitka.”

MIT: Tamnija kafa – više kofeina

Više pržene kafe ima više antioksidansa. Prepoznat ćete ga po boji, tamnije je boje. Takođe je pogrešno mišljenje da ova kafa ima više kofeina, to nije tačno, samo je jačeg ukusa, gorka je i manje kisela.