ALBANAC RIJEŠIO DA SE OŽENI U 61. GODINI – ZA MLADU DAO 3.000€: Kada je došla u kuću, nije mogao da vjeruje šta vidi!

Redžep Kastrati, kada je napunio 61 godinu, riješio je da se ponovo oženi. Očekivao je ženu od 35 godina, a doveli su mu djevojku od 19.

Ugovoreni brakovi kod Albanaca su tradicija, a jedan od njih, Redžep Kastrati iz jednog sela kod Prizrena, kada je napunio 61 godinu, riješio je da se opet oženi. Tada je kupio mladu Albanku da mu bude žena. Kako je ranije izjavio za lokalne medije, on je za buduću suprugu izdvojio čak 3.000 eura.

On je tada rekao da je očekivao ženu od 35 godina, a oni su mu doveli djevojčicu od 19. Priča o ovom čovjeku je još interesantnija po tome što je on sa prvom ženom, koja je preminula 2000. godine, dobio čak 12 kćerki.

Sve njegove kćerke su udate i još prije nekoliko godina je imao 50 unučadi, dok svježe informacije nisu poznate. Sa tadašnjom novom suprugom Valentinom je dobio prvog sina kome su dali ime Diamant. Ova nevjerovatna priča bila je aktuelna prije više od 10 godina, a nije poznato šta se sada dešava sa akterima.

Udaja Albanki sa Srbe

Posljednjih godina svjedoci smo učestalog sklapanja brakova između Albanki i Srba. Momci koji dovode djevojke iz Albanije uglavnom su u poodmaklim godinama, te ovaj postupak pravdaju time da im je lakše tako da se ožene, nego da ostanu sami cijeli život.

Mlade djevojke se ne zadržavaju na selo, gledaju da upišu neku školu ili fakultet u gradu da se tamo zaposle i udaju. S druge strane djevojke iz grada ne žele da dolaze na selo i zato su, između ostalog sela po Srbiji puna neženja. Sve se veći broj ljudi, a pogotovo potencijalnih mladoženja podržava brakove sa Albankama.

Zanimljivo je da u Albaniji ima mnogo više žena, nego muškaraca, te je šansa da žena ostane neudata velika. Također, kod njih je veća sramota da djevojka ostane neudata, nego da se uda za čovjeka druge vjere.

“Već 2005. sam napravila reportažu o tome da se Albanke rado udaju za Srbe. Dolazile su u južnu Srbiju. Imamo inače mnogo neoženjenih momaka na selu jer djevojke idu u grad, međutim, poslije 15-20 godina, kako se i Srbija promijenila i kako se sela modernizuju, došao je internet, dobre zarade, mijenja se i situacija”, rekla je etnolog Jasna Jojić.

(Mondo)