Budite se često sa začepljenim nosom

Budite se često sa začepljenim nosom, a niste prehlađeni, ne patite od alergija, sobu pre spavanja uvek dobro provetrite i vazduh u njoj nikad nije suv? Pitate se šta se dešava i kako da se rešite ovog više nego neprijatnog stanja.

Uzrok, verovali ili ne, može da bude i hrana. Ako ste kasno uzeli obilan obrok, začinjena jela ili samo malo kiselog voća – to može da vas se osveti u jutarnjim satima.

dijeta, ishrana
FOTO: SHUTTERSTOCK

Krivac je često gastroezofagealna refluksna bolest (GERB ili GORD), odnosno kiselina koja, dok ležite, putuje tamo gde ne treba – prema vašem nosu i sinusima.

Ovo oboljenje, kojem su najviše podložni gojazne osobe, trudnice, pušači i oni koji uzimaju određene lekove, može vrlo lako da izazove post-nazalnu sekreciju, a to je kada se sluz iz vašeg nosa sliva niz grlo. Uz zapušen nos, njega manifestuje i hronični kašalj (25 do 40 odsto slučajeva registrovano je sa hroničnim kašljem), kao i osećaj zategnutosti u gornjim disajnim organima.

Osim pomenutih simptoma, vremenom možete osetiti i znakove poput bola prilikom gutanja, pojačanog lučenja pljuvačke, gubitka težine, neprijatnog zadaha, suvoće u ustima i bolova u grudima.

bol, grudi
FOTO: PROFIMEDIA

Zato, da biste se rešili začepljenog nosa ujutro, lečite refluks! Lekar će odrediti šta je najbolje za vas, da li terapija podrazumeva kontrolisanu dijetu ili lekove.

Za početak, kako bi izbegli problem koji utiče na milione ljudi širom planete, veoma je važno da sledite jednostavna pravila: nemojte da jedete neposredno pred odlazak na spavnje, izbegavajte alkohol, kiseline, začine i masnu hranu, obucite pidžamu koja neće da vas steže oko stomaka.

Posebno je preporučljivo da se ne saginjete mnogo pre spavanja (pojačaće neprijatan osećaj) i ne ležite na ravnom. Uradite sve štoje rečeno, podignite uzglavlje i – prodisaćete.