Kako se rešiti vlage je veoma često pitanje…

Kako se rešiti vlage je veoma često pitanje…

Zima je ponovo ostavila potpis na vašim zidovima u vidu fleka od vlage i buđi. Nimalo prijatne mrlje ponovo su se pojavile na ćoškovima, oko prozora i vrata, u kupatilu…

Zimi, zbog velike razlike između spoljašnje temperature zida i unutrašnje temperature u prostoriji koja se zagreva, dolazi do kondenzacije i vlage koja doprinosi razvoju plesni.

 

I sigurno ste već čuli da to nije samo pitanje estetike, već i problem koji može ozbiljno uticati na zdravlje ljudi, dece i ljubimaca koji borave u prostoriji. Buđ i vlaga uzrokuju nastanak respiratornih problema, alergija i astme.

Sigurno ste već pokušavali da rešite problem pojave vlage i buđi na zidovima, ali bezuspešno.

Naravno, svaki problem ima svoje rešenje, a postoji način da se kondenzacije i plesni na zidnim površinama oslobodite trajno i sledeću zimu dočekate bez brige.

Kako bismo ga što lakše pobedili, najpre da se dobro upoznamo sa najvećim neprijateljem čistih i zdravih zidova.

Zašto nastaju vlaga i buđ na zidovima?
Pojačana kondenzacija i skupljanje kapljica vode na zidovima i plafonima nastaje u prostorijama gde je povećana koncentracija vode i isparenja, na primer u kupatilu, kuhinji, podrumima, zatvorenim bazenima i saunama…

 

Kada je u nekoj prostoriji vlažnost veća od 65% sasvim sigurno će doći do pojave kondenzacije na zidovima.

Neretko, vlaga i buđ javljaju se u spavaćim i dnevnim sobama, hodnicima i prostorijama koje se zimi greju.

Zbog čega?

Stručno projektovani i objekti građeni po svim pravilima građevinarstva predstavljaju funkcionalne i zdrave prostore za život i rad. Ipak, svi znamo da u praksi to često nije tako.

Dešavaju se slučajni i namerni propusti prilikom projektovanja, gradnje i završnih radova. Koriste se neadekvatni materijali, ne poštuju sve faze i procesi, posao prepušta nedovoljno stručnim i iskusnim majstorima u cilju uštede vremena i budžeta.

Rezultat svega ovoga su česta pojava kondenzacije i buđi i u novoizgrađenim objektima.

Kondenzaciona vlaga je najčešći problem i nastaje zbog loše termoizolacije prostorija i neadekvatne ventilacije. Vodene kapljice a zatim i buđ stvaraju se na ćoškovima prostorije i delu iznad prozora i vrata koji ne dihtuju kako bi trebalo. Razlika između unutrašnje temperature i hladnih zidova pravi kondenzaciju, koja ako se ne reguliše, ubrzo postaje pogodan teren za razvoj plesni i buđi.

U uglovima prostorija se stvaraju takozvani hladni mostovi, najčešće su to mesta gde se spajaju betonski elementi sa zidom od cigle ili bloka. Beton brže provodi hladnoću od cigle, pa na unutrašnjoj površini postaje hladniji, zbog čega nastaje kondenz.

Neretko dolazi i do curenja sa krovnog pokrivača, spojeva oko otvora za dimnjak i krovnih prozora, oluka, terasa… Male i golim okom nevidljive pukotine mogu uzrokovati velike probleme sa vlagom.

Rešenje za višak vlage u prostoriji?
Ukoliko kondenz i buđ nastaju zbog velikog procenta vlage u prostoriji, problem se trajno rešava uklanjanjem uzroka.

Dakle, potrebno je smanjiti količinu vlažnosti i prestaće da se stvaraju kondenzacija i buđ po zidovima i plafonima.

Na tržištu postoje efikasna, jednostavna i jeftina rešenja za otklanjanje viška vlage iz prostorije, tzv apsorberi vlage.

To su plastične kutije sa dubljim dnom i rešetkom na koju se sipa kalcijum hlorid koji ima svojstvo sakupljanja suvišne vlage iz prostorije, samo kada ona prelazi 65%.

 

Apsorberi vlage su neškodljivi po zdravlje, vrlo praktični i preporuka je da se koriste tokom cele godine, ne samo u zimskim mesecima. Stalna upotreba apsorbera vlage osiguraće prostor od pojave kondenzacije i buđi, na taj način sačuvati zidove i plafone, a još važnije zdravlje osoba koje tu provode vreme.

Krečenjem protiv vlage i buđi na zidovima
Krečenjem se takođe možete trajno i zauvek rešiti problema sa vlagom i kondenzacijom na zidovima i plafonima. Potrebno je pre bojenja zidova naneti specijalni premaz koji sprečava pojavu buđi.

Na tržištu boja za krečenje pojavili su se proizvodi najsavremenije nano tehnologije. To su ekološki termo premazi, bez mirisa i štetnih materija koji se nanose na hladne zidne površine na kojima se najčešće javlja kondenz i podižu temperaturu zida za nekoliko stepeni.

Ovi termo premazi protiv kondenzacije kada se namažu, formiraju specijalan tanak film od nano čestica koji ima mogućnost akumuliranja toplote iz prostorije i zagrevaju zid čak za 5 stepeni više od ostalih zidova.

Na taj način nestaje temperaturna razlika zida i unutrašnjosti prostora koja je i glavni razlog nastajanja kondenzacije i buđi.

Ovi premazi protiv buđi delotvorni su čak i u prostorijama gde je nivo vlažnosti 90%, pa su idealni za kuhinje, kupatila, bazene…

Važno je znati da je pre nanošenja premaza za tretiranje vlage na zidovima potrebno dobro oprati i odstraniti fleke od buđi dezinfekcionim sredstvom (može poslužiti i varikina).

Prednost ovih eko premaza je što ne zahtevaju posebnu pripremu zidova pre mazanja, mogu se nanositi i preko stare boje koja se ne ljušti i to u nešto širem opsegu od zahvaćene površine.

Kada se termo boja osuši, zid se može dalje krečiti standardnim bojama na bazi disperzije.

Najpoznatiji takvi premazi na našem tržištu su StopKondenz i EcoTherm.

Pozovite nas: 0604492300

Trajno rešenje za vlagu i buđ
Završni i trajni udarac pojavi kondenzacije i buđi daje završna akrilna boja Perma White. Nanošenjem ove boje protiv kondenzacije, stvara se jak i vodootporan zaštitini film koji odbija vlagu, čime se sprečava stvaranje fleka od buđi.

Perma White akrilna boja na vodenoj bazi je periva i štiti zidove od buđi do 5 godina. Održava se jednostavnim brisanjem vlažnom krpom i tečnim deterdžentima.

Nanosi se uvek u najmanje dva sloja, a preko nje se ne sme premazivati drugi završni sloj jer tako gubi otpornost na buđ.

Dodatna dekorativnost postiže se nijansiranjem ove akrilne boje za zaštitu od buđi koja je originalno bela. Perma White se može tonirati u pastelne i nijanse srednje jačine.

Nanošenje završne boje za zaštitu od vlage i buđi preporučuje se za kupatila, podrume, kuhinje, vešernice, svlačionice, saune, prostorije gde su visoka vlažnost i česte promene temperature, kao i slaba provetrenost.

Recite STOP buđi na zidovima
Ukoliko ste primetili kondenzaciju ili tragove buđi u stambenom ili poslovnom prostoru, naš profesionalni i prijateljski savet je da što pre preduzmete sve što možete da taj problem sanirate.Vlaga i buđ ne samo da kvare izgled prostora već nepovoljno utiču na vaše zdravlje. Kontaktirajte nas i pronaći ćemo efikasno i trajno rešenje za vlagu i buđ na vašim zidovima.