NE BI VAM NI PALO NA PAMET: Ovaj mali uređaj isključite preko noći i račun za struju će biti znatno manji

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerovatno vam na umu nije skromni ruter za spajanje na internet.

Ali ako ga ostavite uključenog čitav dan, potrošiće struje kao i frižider.

Stoga bi trebalo obratiti pažnju na energetski učinak rutera prije nego što ga kupite i uvjerite se da ima najmanju moguću potrošnju energije kad je uključen i u stand-by modu.

 

 

Nemačka savezna agencija za zaštitu olkoline (UBA) tvrdi da je to posebno važno ako se ruter ne može isključiti jer se njime koristi i telefonska linija.

Ako je to slučaj, savjet je da se nabavi ruter koji ima opciju da se barem ugasi wi-fi kada nije u upotrebi.

 

Od optičkih iluzija do svjetskih zagonetki poput Wordlea, internet je prepun različitih metoda za testiranje našeg mozga – a ova slika “Siguran sam da ne možete pronaći četvrti objekt” stavlja ljude na test.

Sama slika prikazuje troje ljudi u WC-u, pri čemu jedna žena sjedi dok njih dvoje stoje svaki nad svojim WC-om.

Sa strane slike su predmeti koje treba pronaći: jaje, rukavica, omotnica i štaka.

Za one koji žele pokušati otkriti gdje su te stvari – odgovori su pred nama…

Foto: TikTok

S obzirom na bež boje svakog predmeta, možda će ih biti teško uočiti u početku, ali smeđa rukavica nalazi se na suknji osobe koja stoji u sredini slike.

Zatim se jaje može naći na nosu osobe s lijeve strane, a zatim je omotnica nagnuta za 90 stupnjeva kako bi se stopila s kupaonskim pločicama na zidu.

Ali što je sa štakom?

Pa, koliko god skenirali i analizirali sliku, u njoj nećete pronaći skrivenu štaku.

Na profilnoj slici kreatora predlaže način da shvatite posljednji dio na sljedeći način: “Dodirnite + da biste ga vidjeli.”

Iako će to samo značiti da slijedite ovaj račun, ali ipak nećete moći vidjeti štaku jer je nema na slici.

Ovo je popularna metoda stjecanja sljedbenika, tako da sljedeći put kad budete češkali glavu po TikTok zagonetki ovo je nešto na što uvijek trebate obratiti pozornos

BONUS: 👇🏻 🤩 🤩 👇🏻

Prehrana i održavanje nutritivnog statusa od davnina su poznati problemi vezani uz akutne i kronične jetrene bolesti

Bolesti jetre danas su među najčešćim bolestima probavnog sustava. Jetra ima veliku sposobnost samoobnavljanja oštećenog tkiva, zbog čega bolesti jetre mogu neprimjetno napredovati godinama bez pojave simptoma. Čak i znatna oštećenja jetre mogu nastati gotovo neprimjetno.

Naša jetra svakodnevno obavlja izuzetan posao kako bi nas održala živima i zdravima; igra ključnu ulogu u metaboliziranju hrane koju jedemo te u procesima detoksikacije kojima nas štiti od štetnog utjecaja brojnih otrova kojima smo izloženi.

Čimbenici rizika koji mogu dovesti do znatnog oštećenja jetre a na koje možemo utjecati su: u prvom redu prekomjerna i učestala konzumacija alkohola, debljina, učestala konzumacija velikih količina masne i pržene hrane i nekritična primjena lijekova.

Bolesti jetre dijelimo na:

  • metaboličke i infiltrativne – poremećaji metabolizma bilirubina, masti, željeza i bakra
  • virusni hepatitis – upala jetre uzrokavana jednim od virusa hepatitisa A, B, C, D, E
  • toksična i medikamentna oštećenja – upala jetre uzrokovana uzimanjem potencijalno toksičnih lijekova te nekih otrova iz okoliša
  • autoimune – bolesti u kojima imunološki sustav organizma napada jetrene stanice
  • alkoholnu bolest – rizik od razvoja alkoholne bolesti jetre dramatično raste kod prelaska praga od 80 g alkohola na dan za muškarce i 20 g alkohola na dan za žene
  • tumore jetre – dobroćudne i zloćudne
  • bolesti bilijarnoga sustava, to jest žučnoga mjehura i žučnih vodova.

U konačnici, važno je razlikovati je li riječ o akutnim ili kroničnim bolestima jetre. Akutne će u većine bolesnika dovesti samo do privremenog poremećaja jetrene funkcije, a tek u neznatnog broja do teškog oštećenja jetre koje je potrebno liječiti postupcima kao što je transplantacija jetre.

Kronično oštećenje jetrenog tkiva može dovesti do ciroze jetre, to jest do smanjenja funkcionalnog tkiva, što zahtijeva promišljanje kako kompenzirati neke jetrene funkcije dugoročno, ako ne i doživotno.

Procjena nutritivnog statusa

Prehrana i održanje nutritivnog statusa od davnina su poznati problemi vezani uz akutne i kronične jetrene bolesti. Nutritivni status je jasna prognostička determinanta, koja je uključena i u poznatu Child-Turcottovu klasifikaciju koja, koristeći se laboratorijskim i kliničkim podacima, procjenjuje ozbiljnost i prognoze kronične bolesti jetre, prije svega ciroze jetre.

Unatoč stalnom rastu spoznaja o metabolizmu u jetrenim bolestima i intervencijama na području kliničke prehrane, do danas nije prihvaćen standardiziran pristup dijagnostici i klasifikaciji stanja pothranjenosti u ovih bolesnika. Zato se preporučuje da se u svakodnevnom radu klinička prehrana temelji na antropometrijskim parametrima kao što su visina, težina, mjerenje debljine kožnih nabora i slično.

akutnim jetrenim bolestima pothranjenost je manji problem jer su utjecaji na stanje uhranjenosti posljedica odgovora akutne faze i ne razlikuju se znatnije od metaboličkih promjena u drugim akutnim bolestima.

Pothranjenost u kroničnim jetrenim bolestima definira se kao proteinsko-energetska pothranjenost (PEM) i ovisi o stadiju kronične bolesti. PEM je prisutan u oko 20 posto bolesnika s kompenziranom jetrenom cirozom i u više od 60 posto onih s dekompenziranom bolešću. Simptomi pothranjenosti, koja je često prikrivena prisutnim edemima i ascitesom (nakupljanjem tekućine u trbušnoj šupljini), su manjak mišićnog i masnog tkiva te pogoršanje ili gubitak apetita. Tjelesna masa nije dobar pokazatelj stanja uhranjenosti u kroničnim jetrenim bolestima.