POUČNA PRIČA: Moral Ljekara

Jednog hirurga su pozvali da se javi u bolnicu, radi operacije mladića koji je u životnoj opasnosti. Pred operacionom salom ga je dočekao otac bolesnog mladića i počeo ga kritikovati: “Zašto kasniš!? Moj sin je u životnoj opasnosti? Zar ti nemaš osjećanja?!”

Ljekar se osmjehnu i uđe u operacionu salu, govoreći: “Dopusti mi da obavim svoj posao. Bit će tvoj sin dobro, inšaallah!”

Čovjek nastavi: “Da li bi ti tako hladan bio da je tvoj sin na operacionom stolu?!”

Ljekar je samo ušao u salu i iz nje izašao nakon dva sata. Izašao je žurno i rekao:

“Brate, operacija je bila uspješna i tvoj sin će biti dobro, ako Bogda. Ja sada imam drugu obavezu i moram ići!”
Potom je žurno izašao.

Iz sale je izašla medicinska sestra, pa joj čovjek reče: “Šta je ovom ljekaru?! Zašto se ovako čudno ponaša!? Izašao je i nije imao vremena ni da me sasluša! Baš je arogantan!”

Medicinska sestra mu reče: “Smiri se! Njemu je danas u saobraćajnoj nesreći poginuo sin, ali kada je čuo da je tvoj sin u životnoj opasnosti, ostavio je druge da pripreme dženazu njegovog sina, a došao je da spasi tvog! Sada, kada je spasio tvog sina, on žuri da prispije na dženazu svom sinu.”

 

 


 

 

 

 

Šta biste vi uradili kada biste mogli da vratite vrijeme? Da li biste nešto promijenili ili ne biste mijenjali ama baš ništa? Pitanja zlata vrijede, baš kao i odgovori. I upravo slijedi jedan takav odgovor.

Sedamdesetčetvorogodišnju ženu zaustavili su na ulici i pitali su je šta bi promijenila da se ponovo rodi. Njen odgovor važan je s obzirom na to da ima decenije životnog iskustva. Došlo se tako na temu naknadne pameti koju mnogi pogrešno tumače pa kada razmišljaju o prošlosti, uglavnom sebe krive za ono što su mogli da urade, a nisu, mogli da kažu ali su ipak prešutili.

Razmišljanja ove vrste treba da posluži za nauk, da se stvari bolje sagledaju i to naravno posluži za naredne životne poteze.

“Nikad nemoj da misliš da će sutra biti neko dobro vrijeme. Uživaj u životu svaki dan. Zato, jer sam ja uvijek prije mislila da ću biti sretnija u budućnosti, sutra. I onda samo rad, rad, rad. Ma previše posla. To nije dobro. Ljudi, treba da uživate u životu”, rekla je ova žena koja je učestvovala u jednoj anketi.
Da li se vi slažete sa time?