Svako ko osjeti ove simptome, treba da zna

Svako ko osjeti ove simptome, treba da zna kada oni možda ukazuju na rak…

Rano otkriće karcinoma je najbolje oružje za borbu protiv opake bolesti, ali mnogi previđaju njene rane simptome. To se dešava čak i ako ljudi znaju da je bolje što ranije otkriti karcinom. Mnogi kasnije kažu da su čekali da se nešto promijeni, ignorisali simptome, čak i tražili odgovore na internetu prije nego što bi otišli kod ljekara. Zato je važno što prije napraviti razliku između tegoba koje djeluju benigno i onih koji stvarno pale “crvenu lampicu” i ukazuju na mogući maligni proces u tijelu.

Prvo pravilo glasi da, ako osjećate bilo kakav bol koji vas budi usred noći, to nije normalno, kažu ljekari. Naravno, to ne znači da svako koga glavobolja probudi treba da brine da li ima tumor na mozgu, naročito pošto je glavobolja nisko na spisku simptoma ove opake bolesti. Takođe, ako vas probudi bol u stomaku, uz potrebu da odete u WC, to ne mora da bude simptom karcinoma stomaka.

toalet2

Međutim, i jedan i drugi događaj treba da zapamtite, a najbolje je da počnete da vodite bilješke čim ovo počne da se, eventualno, ponavlja. Ljekari kažu da ovakve promjene koje traju sedmicu, dvije, naročito ako su praćene još nekim simptomima, treba da budu znak da se javite ljekaru. Ne propustite da zabilježite i ostale znake koji mogu biti važni: krv u stolici, proliv ili zatvor bez nekog jasnog razloga u ishrani, ili možda pojavu nesvjestice, vrtoglavice, promjenu raspoloženja i tome slično.

BONUS VIC:

Kaže žena mužu:
– Dragi, idem u teretanu.
– Dobro, draga.
Drugog dana kaže žena mužu:
– Dragi, idem na aerobik.
– Dobro, draga.
Trećeg dana kaže žena mužu:
– Dragi, idem na jahanje.

– Znam, draga, konj je zvao već tri puta.

BONUS VIC:

Mujo dolazi u kafić na jutarnju kavu i viče s vrata konobaru Hasi:

– Haso, bolan, de jednu duplu kafu…

Haso mu donese narudžbu i upita:

– Jel’, bolan, a što s’ u zadnje vrijeme počeo naručivat’ duplu kafu?

Mujo uzdahne:

– E moj Haso, ja t’ se dižem svako jutro u 6 sati točno…

Haso se zbuni:

– Pa što tako rano?

Mujo slegne ramenima:

– Pa zbog jutarnje gimnas’t’ke…

Haso još zbunjeniji:

– Šta vježbaš svako jutro?

Mujo se nasmije:

– Jok ja, bolan… komšinica, i to ko od majke rođena