Trnjenje prstiju je vrsta parestezije

Trnjenje prstiju je vrsta parestezije – neurološke bolesti ili neuropatskog bola, koji se javlja kao posledica oštećenja ili disfunkcije perifernog nervnog sistema i ukazuje na nekoliko zdravstvenih problema

Kada nam trnu prsti javlja se osećaj peckanja u prstima, nalik bockanju malim iglicama ili „mravinjanje“ u prstima šake. Trnjenje prstiju obično je rezultat nedostatka dotoka krvi do prstiju ili oštećenja nerva, koji se proteže do šake i prstiju. Osim toga, prsti mogu da trnu i zbog infekcija, upalnih stanja ili osnovnog zdravstvenog stanja.

Trnjenje prstiju je vrsta parestezije – neurološke bolesti ili neuropatskog bola, koji se javlja kao posledica oštećenja ili disfunkcije perifernog nervnog sistema. Javlja se u obliku trnaca, „iglica“, bockanja, žarenja ili pečenja. Usled nedostatka krvi, prekida ili lošeg snabdevanja krvlju određenog područja ili oštećenja nerava, koji krvlju snabdevaju ruku i prste, javlja se trnjenje prstiju. Osećaj trnjenja prstiju najčešće je privremen i nestaje kada ruka počne da se pomera.

Šta može da izazove trnjenje prstiju?
Mnoga medicinska stanja, kao što je dijabetes, mogu da izazovu trnce u prstima. Svaka aktivnost, koja izaziva produženi pritisak na nerv, kao što su fine motoričke aktivnosti, pokreti koji se ponavljaju i spavanje na pogrešan način na ruci, takođe može da dovede do trnjenja prstiju. Parestezija, trnjenje šake i prstiju može da bude uzrokovana sledećim stanjima i bolestima:

 • sindrom kubitalnog tunela (posledica kompresije
  ulnarnog živca u laktu, obično u slučaju dugotrajnog
  pisanja na tastaturi, držanja „miša“ ili držanja mobilnog telefona uz uho)
 • sindrom karpalnog tunela
 • polineuropatija (oštećenje perifernih živaca)
 • dugotrajno napeti mišći
 • Raynaudov sindrom
  reumatoidni artritis,
  manjak vitamina B12

Prsti mogu da trnu i zbog ortopedskih stanja, koja komprimuju određeni nerv. Lekari navode da u odnosu na to gde se javljaju trnci ili koji je prst utrnuo, može lakše da se odredi odakle potiče problem:

Začine ne biste trebali držati u staklenim posudama: EVO ZAŠTO

Read more

 

AdvertisementSkip Ad ❯

 • peckanje i utrnulost malog i domalog prsta zajedno mogu da budu znak uklještenja ili kompresije ulnarnog nerva u ruci, zbog problema sa zglobom ramena, lakta ili ručnog zgloba
 • utrnulost kažiprsta, zajedno sa abnormalnim
 • senzacijama u palcu i srednjem prstu, mogu da budu posledica problema sa srednjim nervom, kao što je sindrom karpalnog tunela.
 • Trnci u prstima, zajedno sa drugim simptomima, kao što su nejasan govor i glavobolja, mogu da budu znak opasnosti po život, kao što je moždani udar, i zahteva hitnu medicinsku pomoć.